Sabtu, 24 Julai 2010

Soalan #1 Mr -alCapone-

Sekali lagi sesi soal jawab berlaku, Mr -alcapone- bertanya "kat mana nak carik rumah yang below market value?" dan jawapan aku senang je.."Di mana-mana pun ada as long korang tau range value kat kawasan yang korang pilih nak invest tu". Bagi aku medium korang nak dapatkan maklumat tu takdelah sepenting 2 step yang aku ceritakan dalam entri yang lalu. Once, korang dah tau range value kawasan tu, almost 80% dari soalan Mr -alCapone- tu dah kira terjawab.

As for me, since aku tau range value low cost flat kat Shah Alam ni is between RM60K to RM75K, kalau aku ternampak je any iklan yang below that range aku akan segera menelefon tuan punya iklan. Kengkadang tu korang boleh dapat info-info ni dari ruangan classified ads kat paper The Star, NST even Harian Metro sekalipun (tapi biasanya korang akan buang ruangan ni atau pun buat lapik kepala bila hujan, betul kan?). Other than that, kat dalam internet pun ada gak info-info ni especially kat dalam website real estate agent seperti reapfield, henry butcher dan lain-lain lagi. Sometimes, word of mouth pun memainkan peranan. Pernah tak korang dengar kawan korang cakap "mamat tu nak jual rumah dia la. Ko tak nak beli ke?" Dan korang mesti dah biasa menjawab "aku takde duit le, camne nak beli". Betul tak? So from now on cuba korang ubah jawapan korang tu kepada "Ye ke. Berapa harga mamat tu nak jual?" Mana la tau kot-kot harga tu below market value (provided korang dah tau la range value kat situ). Amacam? Tak susah kan?

P/S : Buat Mr -alCapone-, ko kena sabar sikit menunggu entri aku tentang soalan #2 ko tentang cara nak dapatkan loan dari bank sebab banyak benda-benda yang aku kena sentuh in detail.

5 ulasan:

  1. Ensem, jawab soalan aku plak boleh. Apa halangan atau cabaran nak berkecimpung dalam property macam you ni? Ramai yang tahu, segelintir yang berjaya.

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Halangan paling besar datang dari dalam diri kita sendiri iaitu tidak berminat untuk menimba ilmu tak kiralah apa ilmu sekalipun (tapi tak semua). So, rajin-rajinlah membaca dan bergaul dengan mereka yang mempunyai ilmu..

    BalasPadam
  4. abangensem, terima kasih jawap soalan #1 aku..... lagi satu "L" kat nama aku tu huruf "BESAR"... hehehe trademark tu..... tapi tu tak penting, yg lebih penting aku baru jumpa satu iklan rumah lelong below MV.... rumah tu 1 area ngan rumah aku... 10 thn dulu aku beli apertment aku nie rm125k... rumah lelong tu letak harga rm150k.... aku dengar2 ada org pernah jual rumah kat area aku ni dlm rm180k.... aku tunggu abangensem jawap soalan #2 aku dulu, baru aku boleh pikir2 nak berkecimpung invest dlm bidang nie..... :-aLCapone-

    BalasPadam
  5. abangensem, kalau ada owner nak jual apt bwh MV, dlm 18% kurang drp harga bank, patut grab peluang ni ke? Owner twrkan RM99k (nego.), bank value RM120+k. Sewa blh dpt RM550-700. Really appreciate ur opinion! Thx

    BalasPadam