Ahad, 25 Julai 2010

Sweet 18

"Student pun boleh apply loan jugak ke?" tanya member aku bila dia terbaca entri aku pasal si Ariff hari tu. Ye tak ye jugak.. Aku tak mention langsung student tu umur berapa. Ada yang ingat student sekolah menengah (macam yang member aku fikirkan) tapi student yang aku maksudkan dalam entri tu ialah college/university student.

Buat Mr -alCapone- (dia lagi.. hehe) yang bertanyakan tentang umur minimum untuk apply loan, kat sini aku nak bagitau.. umur minimum yang dibenarkan untuk buat loan adalah 'sweet 18' (maknanya lepas abih sekolah). So, kalau korang lahir tahun 1992 dan ke atas (kurang dari 18 tahun), korang gi je lah menuntut ilmu-ilmu property tu dulu sebelum start melabur. Banyak-banyakkan baca buku, attend courses, baca blog-blog berkaitan dan juga berjumpa/berguru dengan sifu-sifu property macam mat joe, rohaniah noor, tuan bri (sifu-sifu ni punya pengeras masih murah lagi kalau nak dibandingkan dengan Azizi Ali). As usual, pada sesape yang nak berguru dengan aku.. jangan lupa pengerasnya, 'ayam daging' 1 ekor beserta syiling dua kupang lima duit. Oh ya jangan lupa 'mamak's pull tea' satu gelas. Bagi yang berstatus awek pula, ada diskaun menanti anda.. hahaha.

Tips n Thots : Simpan duit belanja sekolah tu banyak-banyak sebelum start melabur.

7 ulasan:

  1. salam... best blog ni... makin hari makin ramai pengikut.. huhu...

    BalasPadam
  2. bang, kalo yg mcm dh umur 20an 2nd half lak camna lak cr nk wt investment?

    BalasPadam
  3. TQ abangensem kerana mengurangkan 1 lagi persoalan yg bermain di kepala aku + bagi idea utk aku menanam sikap melabur kat anak2 aku..... besok2 bila anak2 aku masuk darjah 1 aku cakap kat diorang "nie duit belanja RM1...50sen beli kuih masa rehat dan 50sen lagi simpan dlm tabung...cukup 30hb ayah masuk dlm ASM/ASD....umur 18tahun nanti kita gi beli rumah...?".... amacam OK tak cara aku nie....? :-aLCapone-

    BalasPadam
  4. Terima kasih bro di atas tips... Nanti saya beli buku Abng Ensem tu.

    BalasPadam
  5. Tenkiu tenkiu for d support..

    BalasPadam
  6. kenapa 18 tahun ?
    sebab ini umur yang dah kena tanggung sendiri.
    bukan di bawah ketiak mak bapak lagi.
    so bank boleh saman dia.

    buku abghensem pun dah cukup bagus ! 5 bintang!

    Tuanbri - Perunding Hartanah Lelong

    BalasPadam