Khamis, 12 Ogos 2010

Lawyer Bank

Last week dalam ruangan komen, Mr Parang ada bertanyakan aku 2 soalan berkaitan lawyer yang akan handle segala urusan documentation dan seperti yang dijanjikan entri kali ni aku akan cuba untuk menjawab kedua-dua soalan beliau.

Soalan 1  : Boleh tak suruh lawyer bank untuk buat Sale n Purchase Agreement (S&P)?
Soalan 2 : Ada tak kebarangkalian lawyer tu bagitau pihak bank tentang S&P price yang telah di mark-up?

Untuk soalan no 1, jawapannya boleh dan amatlah digalakkan. Kenapa? Sebabnya telah aku ceritakan dalam ebook ke 2 aku. Bagaimana caranya nak suruh lawyer bank tu buat S&P? Senang je. Masa korang apply loan kat bank, korang cuba mintak list of panel lawyers' bank yang berdekatan dengan area korang. Korang cuba la dapatkan 3 atau 4 panel lawyer supaya korang boleh buat perbandingan antara satu sama lain terutama yang berkaitan dengan fees dia. Bila korang dah decide, bolehla korang bagi dokumen-dokumen yang aku mention dalam ebook aku untuk memudahkan diorang buat S&P. Mudah bukan?

Bagi soalan ke 2 ni, susah untuk aku jawab sebab korang kena buat survey sendiri dan frankly speaking aku tak dapat nak menjawab soalan ni dengan tepat. Mungkin korang boleh bertanyakan pada kengkawan korang yang pernah buat benda camni, tak pun mungkin korang boleh bertanyakan pada ejen korang (kalau korang beli rumah subsale) atau pun korang boleh tanya terus kat lawyer tu sendiri. Kalau lawyer tu kata ok, apa tunggu lagi.. proceed je la.

4 ulasan:

  1. ok...tq bro..

    BalasPadam
  2. mengikut logik akal aku, tak yah la nak risau pasal soalan #2...... sebab officer bank tak akan ambik kisah pun kalau mr lawyer bagi tau sebab officer bank tu pun klau bleh nak korang ambik loan tinggi2 sebab aku rasa2 officer tu pun ada target sale nak kena buat tiap2 bulan...... tp itu logik akal aku jer la....! :-aLCapone-

    BalasPadam
  3. bekas pekerja bank berkata..sebenarnya terpulang pada officer bank tu. sebabnya, kalau bertujuan bisness, banker akan rekomen lawyer dia dan akan kata, guna 1 lawyer je iaitu lawyer bank tu la. tapi klau u all ada lawyer sendiri pakai je la lawyer sendiri sebb u al dah tau hati budi lawyer tu.

    BalasPadam
  4. Agreed with Tanpa Nama... I did markup loan for my Mentari Court and the banker know about it. If anyone looking for lawyer who used to arrange S&P with mark up loan, contact me.

    BalasPadam