Isnin, 30 Ogos 2010

Tenkiu bang sebab mendinginkan saya..

"TQ bang sebab mendinginkan saya malam-malam saya".. mesej dari awek tenant aku. Mana taknya, dah hampir 2 bulan kipas biliknya rosak dan terpaksa beradu dalam keadaan panas berbahang. So, bila dah dapat kipas baru.. apalagi senyum sampai ke telingalah jawabnya.

Actually, bukannya aku tak nak tukar atau repair kipas tu cepat-cepat tetapi aku dah fed-up sebab kipas tu adalah kipas dinding ketiga yang aku beli. Brand mahal pulak tu setelah 2 buah kipas berjenama cap 'ayam' telah lingkup selepas seminggu 'beroperasi'. Nampaknya walaupun kipas ketiga tu berjenama mahal tapi selepas tamat je tempoh warantinya, dan-dan tu pulak dia terbakar. Ada gak aku suruh wireman tengok-tengokkan kalau-kalau wiring kipas tu bermasalah tapi selepas 2 orang wireman melakukan 'post mortem', jawapan diorang tetap sama.. "Kipas dan wiring semua ok. Mungkin abang kena pasang aircond kat bilik ni kot". Pasang aircond? Bangkrap la aku. Buatnya bil melambung dan tenant aku angkat kaki tanpa bayar bilnya, tak ke jenuh aku nak membayarnya. Finally, dengan kebijaksanaan En Wan (wireman cum plumber aku), kipas siling secondhand berjenama mahal pun memangku tugas mendinginkan bilik dan hasilnya awek-awek tenant aku dah 2 hari terbabas kelas pagi diorang.. haha.

Buat korang yang berangan-angan nak jadi landlord, jangan jadik macam aku. Jadiklah landlord yang bertanggungjawab. Beli dulu kipas spare walaupun kipas rumah sewa korang tu belum rosak lagi..

Tips n Thots : Bila landlord tu bertanggungjawab, tenant pun senang hati nak bayar sewa dan satu lagi nasihat aku, jangan beli kipas cap ayam sebaliknya belilah kipas secondhand berjenama mahal.

4 ulasan:

  1. padan lah kau,klu awek cpt...so jwb dlu soalan aku tue

    BalasPadam
  2. parang : sabo parang sabo.. aku tgh tgk badminton ni.. hahaha

    BalasPadam
  3. abang ensem beli kat mana kipas secondhand berjenama mahal tu....?
    :-aLCapone-

    BalasPadam
  4. Salam bang...aku baru beli ebook dari ko. Mintak check la ye...

    BalasPadam